Program Nisfu Syaaban

Assalamualaikum, terima kasih sdr Naza dan sedikit bahan untuk di kongsi berkenaan 'Nisfu Syaaban'. Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya 14 haribulan Syaaban (Sabtu, 16 August). Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh imam Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki”

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)
Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:
1. Solat sunat Nisfu Syaaban .
2. Membaca yasin selepas solat maghrib.
3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya – 15 Syaaban; Ahad, 17 August).

Saya dengan ini menyeru kepada sahabat2 di Qaryah SAM untuk sama2 menjalankan ibadah Nisfu Syaaban di surau kita (Al-Muhajirin) pada 16 Aug 08 (Sabtu). Insyallah selepas solat maghrib kita akan sama2 adakan solat sunat nisfu syaaban di ikuti bacaan yasin, beristighfar dan bertahlil. Bagi tujuan ini saya telah pun mendapat pengesahan dari Ustaz Zamri (Imam 1) dan juga Ust. Abu.Hisyam dan beliau insyallah punya kelapangan untuk bersama2 kita pada malam tersebut.

Wassalam
Yus